BrainspottingfocusTijdens een wandeling met mijn honden klimmen we een hele steile heuvel op. Chef, een pup van twee maanden, valt en eindigt al rollend onder aan de heuvel. Hij staat in schrik en verwarring weer op en voor ik bij hem ben om te kijken of ‘het wel goed gaat met hem’ rent hij weer de heuvel op en herhaalt dit nog drie keer zodat hij voor zichzelf leert hoe om te gaan met heuvels waar je pijnlijk van af kan vallen…… 

Voor dieren is het herhalen van een traumatische situatie een soort leren om er mee om te kunnen gaan. Het her-ensceneren zorgt voor herstel, dit lukt overigens alleen met situaties die zij zelf kunnen beïnvloeden, niet bij zaken die hen zijn aangedaan door mensen.

Ik ben geïntrigeerd door dit zelfregulerend vermogen van dieren en ervaar in mijn werk als coach ook het zelfregulerend vermogen van mensen. Ik werd hierbij getriggerd door ‘Brainspotting’, een indrukwekkende manier van begeleiding die ik graag toevoeg aan mijn werkwijze in coaching en begeleiding van leiders binnen organisaties.

Afgelopen weekeind heb ik de ‘Phase 1’ van de opleiding Brainspotting gevolgd en afgerond. Brainspotting is een effectieve begeleidingsvorm bij waarbij gewerkt wordt met de mogelijkheid van zelfregulatie van de mens. Het richt zich op verwerking van blokkades waarbij ook die gebieden van de hersenen worden bereikt die zich aan ons verbale en cognitieve bewustzijn onttrekken. Het heeft daarmee niet alleen een positief effect op onze kwaliteit van leven maar het is ook bijzonder effectief bij de verbetering van prestaties van mensen die onder druk moeten presteren. Zoals leiders in organisaties.

Als mensen iets vertellen kijken zij vaak naar een bepaald punt, als hun blik op dat punt wordt vastgehouden raken relevante gebieden in de hersenen gestimuleerd, waardoor de informatie die in die gebieden in de hersenen en in het lichaam is opgeslagen wordt aangesproken en verwerkt of gereguleerd. Een brainspot is de stand of positie van de ogen die gerelateerd is aan de energetische of emotioneel geladen ervaring in het brein.

Bij Brainspotting wordt door naar een bepaalde plek te blijven kijken het brein geactiveerd terwijl jij als coachee gericht blijft op het gevoel in jouw lijf dat gerelateerd is aan het onderwerp of de belemmering die je ervaart. Dit zet een diepgaand integrerend en helend proces in de hersenen in werking. Het stimuleert en activeert het zelfregulerend vermogen van het lichaam om op een diepgaand niveau blokkades of trauma te genezen. Brainspotting kan ook worden toegepast om onze natuurlijke lichamelijke hulpbronnen te lokaliseren, te verstevigen en veerkrachtiger te maken.

De komende periode mag ik Brainspotting gaan toepassen bij coachees met de volgende vragen: ‘Ik ben heel succesvol in mijn werk en tegelijk, als ik voor een nieuwe functie een assessment moet doen, bevries ik en ben ik niet in staat om te doen wat ik wel kan.’ ‘Ik rij paard op hoog niveau en het lukt mij niet mijn kunnen te laten zien op wedstrijden.’ ‘Mijn angst om te spreken voor grote groepen, weerhoudt mij een volgende stap in mijn carrière te maken.’

Wil je hier meer over weten of heb je een vraag waarmee je aan het werk wilt gaan? Je kunt me bellen of mailen!

nicolle@icoontrainingencoaching.nl of 06 50696968